A blogon már sokszor esett szó arról, hogy idén jelentősen megváltozik a támogatási rendszer. A blog szerzői közül már sokan, sok helyen tartottunk előadásokat a témában, készítettünk kézikönyveket, írtunk cikkeket, részt vettünk gazdafórumokon, ahol mindig felmerültek a KAP reform eredményeképpen létrejött új támogatási lehetőségekre vonatkozó kérések.

Ennek ellenére úgy látjuk, hogy még mindig van mit mondani a témáról, akár így, a támogatási kérelmek benyújtása előtti utolsó pillanatokban is. Ebben kívánnak segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető szórólapok is, amelyek egy A4-es oldalon, közérthető formában adnak tájékoztatást az 2015-ben újdonságként jelentkező jogcímekről.

Kistermelői támogatási rendszer

Elsősorban a kisebb volumenű gazdálkodóknak érdemes mérlegelniük, hogy szeretnének-e csatlakozni a kistermelő támogatási rendszerhez. A rendszer előnye, hogy kevesebb adminisztrációval jár, kiszámíthatóbb, ellenőrzési szempontból is kisebb kockázatot jelent, mint a már megszokott alaptámogatási rendszer.

Fiatal mezőgazdasági termelők támogatása

A 40 évesnél nem idősebb mezőgazdasági termelőknek is érdemes tájékozódni, hiszen részükre egy új támogatási forma kínál többlet-bevételi lehetőséget. Korábban is léteztek már generációváltást elősegítő támogatások, de ez az új támogatási forma várhatóan szélesebb kör számára lesz elérhető a rugalmasabb feltételeknek köszönhetően, mint a megelőző támogatások.

Az úgynevezett termeléshez kötött támogatások keretén belül támogatást igényelhetnek az idei évtől a növénytermesztők (zöldség, gyümölcs és fehérjetakarmány-növény termesztők) és az állattartók is (tejhasznú és húshasznú tehenek, bikák és anyajuhok után).

Diverzifikáció

A szórólapok között találunk még a zöldítéshez kapcsolódó tájékoztató anyagot is, amely a zöldítés egyik követelményéről, a növénytermesztés változatosabbá tételéről, a diverzifikációról szól. Azért is különösen aktuális ez a téma most, mert még mindig nem késő az egységes kérelem beadása előtt valamilyen formában ehhez a követelményhez igazítani a gazdálkodást, hiszen jelentős támogatási összegtől eshet el az, aki nem teljesíti az egyes támogatások feltételéül szabott előírásokat.