Washington államban jelentős szerepe van az agráriumnak, több mint 37.000 gazdaság működik ezen a területen. A mezőgazdaságon belül az államban jelentős szerepe van a gyümölcstermesztésnek. Elsősorban almát, és cseresznyét termelnek, de jelentős arányt képvisel a bogyósgyümölcsök termesztése is.

Ez az írás egy következő tudósítás, arról a tengerentúli szakmai útról, amelyen szerencsés ösztöndíjasként vehetek részt, az Amerikai Kormány jóvoltából. Érdekes élményben volt részem, amikor a távoli Seattleben, az IT világ egy újonnan feltörekvő városába érkeztem.

Az amerikaiak előszeretettel fogyasztják, használják a hazai előállítású termékeket. Előszeretettel keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem utaztak túl sokat, és a hazai gazdaságokban termelték őket. Amikor először hallottam a 21 Acres-ről, egy hazai, jól működő termelő és értékesítő szervezetet láttam magam előtt…

Néhány évvel ezelőtt pár Washington állambeli lakos, üzletember megalapította a 21 Acres nevű közösségi gazdaságot. Az alapvető célja a társulásnak az, hogy a helybeli, kis gazdaságok termékeit, összegyűjtve azt értékesítsék. A helyi kis gazdaságok a helyi termelői piacokon túl, szupermarket hálózatokba nem tudnák beszállítani a termékeiket önállóan. Ezért a 21 Acres társulás integrálja ezeket a kis termelőket, és a termékeiket elsősorban az oktatási intézmények felé értékesítik, friss- vagy akár késztermékként. A gazdák által megtermelt termékeket a szervezet saját termelői boltjában is megvásárolhatják a fogyasztók. A gazdák azonban nincsenek elkötelezve. A termelők saját döntése, hogy termékeiket milyen piacon, hol értékesítik. A 21 Acres lehetőséget biztosít, hogy a termelők hosszú távon is el tudják helyezni termékeiket.

A társulás non profit alapon működik, számos alapító, illetve utólag, már működés közben csatlakozott tagja van. Tagjai a gazdák, az oktatási intézmények, kert-közösségek, üzletemberek, közhasznú szervezetek és egyéb piaci szereplők.

A 18 Acres (azaz 18 Hold) közösségi kert Woodinville-ben organikus úton végzi a termelést. Minden fázis, minden folyamat ökológiai módon zajlik. Nemcsak az alapanyag termelés, hanem a feldolgozás és az energia termelés is környezetbarát módon történik.

Az elismert, certifikált ökológiai termelés azonban jelentős járulékos költségekkel jár, amit a kis termelők egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnának kigazdálkodni. Ezt szem előtt tartva, a 21 Acres társulás saját minősítési rendszert dolgozott ki, amellyel garantálják termékeik megbízhatóságát. Az a kis termelő, akik ugyan nem certifikált ökogazda, de teljesít a 21 Acres társulás által kidolgozott előírásokat, szabályokat, lehetőséget kap és beszállíthatja termékeit a Woodinville-i központba. A társulás saját minősítő rendszerével biztosítja azt, hogy termékei maximálisan megbízhatóak legyenek.

A 21 Acres Woodinville-i központjában van egy természetes, és lehetőség szerint a helyi anyagokból készült épületet, ami helyet ad a termelői boltnak, egy közösségi konyhának és egyéb funkcióknak. A közösségi konyhában főző tanfolyamokat tartanak, amely során a termelők alapanyagait használják fel. A tanfolyamok célja, hogy a fogyasztókat megtanítsák azokra a főzési technikákra, amellyel a leginkább egészséges ételt kaphatjuk. A főzési technikák mellett, táplálkozási tanácsokat is kapnak a tudatos fogyasztók. Ez a közösségi konyha nemcsak a fogyasztók előtt nyitott, hanem a termelők előtt is. A termelők a közösségi konyhában elkészíthetik saját késztermékeiket, amelyet aztán ott értékesítenek, ahol ők szeretnék.

Az első kérdés, ami az integrált termelési formáknál felmerül, az egységes árualap, az egységes minőség. Ezt a kérdést a szervezet szabványok alkalmazásával oldja meg. Attól a termelőtől, aki nem tudja teljesíteni a szabvány követelményeit, nem vásárolják meg a terméket. A rendszer ezzel hosszú távon is fenntartható, ahogyan azt a társulás hosszú távú múltja igazolja is.

A társulás több projekttel is támogatni kívánja a fogyasztókat. A társulás célja, hogy a fogyasztókat a tudatos fogyasztásra „nevelje”. Ahogyan az máshol is, az USA-ban is igaz, hogy az alacsony jövedelmű fogyasztók kevésbé tudatos fogyasztók. A 21 Acres az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek számára létrehozott egy projektet. A projekt lényege, hogy egy adott fix összeg befizetésével, a közösségi gazdaság és a termelő 16 héten át, friss zöldséget és gyümölcsöt juttatnak a fogyasztók asztalára. Így ez a nehezebb anyagi helyzetben lévő fogyasztó (amit megfelelő dokumentumokkal igazol), több szempontból is jól jár. Friss zöldséget és gyümölcsöt kap 16 héten keresztül, és mindezt kedvezőbb áron, mintha 16 héten át valamelyik szupermarket hálózatban vásárolt volna. A társulás ezt a tevékenységet is non profit alapon végzi.

A 21 Acres lehetőséget kínál azok számára is, akik nem tudnak saját kertjükben zöldséget, gyümölcsöt termelni. A közösségi kert szívesen fogadja azokat az önkéntesek, akik szeretnének bepillantást nyerni az alapanyag termelésbe, és szívesen kikapcsolódnának egy kis kertészkedéssel.

Nyitott az önkénteskedés lehetősége az iskolások számára is. Több környékbeli oktatási intézmény csatlakozott a társuláshoz, annak érdekében, hogy a gyermekek már korán megtapasztalják, hogyan kerül az élelmiszer az asztalunkra. Nemcsak vidám kerti munkával nevelik a gyerekeket tudatos fogyasztókká, hanem játékos könyvekkel és foglalkozásokkal is.

Végső konklúzióként azt mondhatjuk, hogy ez egy speciálisan működő TÉSZ. A rendszer alapja a szövetkezés és a hozzáadott érték növelése, közös erőből, non profit alapon. A társulás piaci lehetőséget teremt és emellett tudatosságra neveli a fogyasztókat. Ez egy olyan rendszer, ami mindenkinek jó és mindenkinek segít. Segíti a termelőt, a fogyasztót, és mindemellett óvja a környezetünket.

 

Benedek Borbála
Kertészmérnök, növényorvos