Az elmúlt évtizedek egyik érdekes növekvő tendenciája a nyugdíjas munka. Számos oka van annak, hogy a hivatalos nyugdíjba vonulásuk után többen döntenek a munka mellett, többek között az is, hogy a nyugdíjakból nem lehet jól élni sok esetben.

Ha azon tanakodott, hogy nyugdíjba vonulása után is folytasson nyugdíjas munkát, nincs ezzel egyedül. Bár első pillantásra nem tűnik ideálisnak, számos előnye van annak, ha nyugdíjba vonulás után is folytatja a munkát.

Az amerikaiak például most tovább élnek, mint a korábbi generációk, ami aggodalomhoz vezethet, hogy az életkor előrehaladtával kifogy a pénz. Az idősek jelentős része aggódik amiatt, hogy nyugdíjba vonuláskor feléli majd a megtakarított pénzét az egészségromlás és a hosszú távú gondozás költségei miatt. A szorongás ellensúlyozásának egyik módja a nyugdíjas munka, ha az életkor előrehaladtával folytatja a munkát. Még ha részmunkaidőben történő nyugdíjas munkáról van is szó, a társadalombiztosítási juttatásain és megtakarításain felül garantált a folyamatos bevétele, ami egy előre nem látható pénzügyi katasztrófa során nagyon előnyös lehet.

A nyugdíjas munkának nemcsak anyagi előnyei vannak – egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a kognitív egészség javítását is elősegítheti. A National Institutes of Health jelentése szerint „Azok az emberek, akik személyesen jelentős tevékenységet folytatnak, mint például önkéntesség vagy a hobbijukat, azt mondják, hogy boldogabbnak és egészségesebbnek érzik magukat.”

Ha a gondolat, hogy nyugdíjas kora után a jelenlegi munkakörében dolgozzon nem hozza izgalomban, akkor a nyugdíjba vonulás nagyszerű új lehetőséget jelenthet a számára: egy másik karrierút felfedezésére. Sok példa van idősekre, akik úgy döntöttek, hogy nyugdíjas korukban valami mást csinálnak az életükben, és úgy találták, hogy egy ilyen nyugdíjas munka nagyon kifizetődő.