28 máj 2024

Blog Post

Agrár

Problémamegoldás EU módszerrel: EIP-AGRI fókuszcsoportok 

Sok probléma adódhat a gazdálkodás során, amelyek lehetnek kisebbek, nagyobbak. A gazdálkodó vagy saját maga találja ki rájuk a megoldást, és építi be azt akár a rutinfolyamatok közé, vagy komolyabb problémák lévén, külső segítség után néz: esetleg a piacon keres alternatívát, vásárol valamiféle eszközt; vagy többekkel összeállva közös megoldáskeresésbe kezd. Sok a lehetőség.

De vajon, ki tudja megmondani, hogy egy komolyabb problémára van-e már megoldás? Miért akarjuk újra és újra feltalálni a kereket, elszigetelten egymagunk boldogulni? Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden egyes elakadásnál csak felcsapnánk egy „problémák-megoldások” katalógust, tele nekünk hasznos eljárásokkal!

Az EU Bizottsága valami ilyesmi katalógus készítésébe fogott 2013-ban, amikor elindították az első fókuszcsoportokat, alapvetően az EIP-AGRI hálózat szakmai támogatására.

Fókuszcsoport alatt egy kb. 20 fős európai szakértő gárdát kell érteni, amelynek tagjai 1 éves önkéntes munka keretében, egy az agráriumot érintő témában felmérik a jelenlegi helyzetet, tudást, jó gyakorlatokat. A meglévő problémák megoldására, kihasználatlan lehetőségek kiaknázására pedig további kérdésfelvetésekkel; kutatandó, tesztelendő alternatívákkal állnak elő.

Eredményeik tehát minden agrárgazdasági szereplő számára hasznosak lehetnek, mégis sajnos csak kevesen hallottak erről a kezdeményezésről. Persze, ezen talán nem lepődünk meg, ha hozzátesszük, hogy mind a munkanyelvük, mind az általuk készített anyagok angol nyelvűek. Akik számára viszont ez nem akadály, javaslom, hogy tanulmányozzák az eddigi eredményeket. A Bizottság minden évben 6 fókuszcsoportot indít, így 2013 óta már 18 témát vettek górcső alá, amelyből 10 témában már a záró beszámoló is elkészült.

Fókuszcsoport megnevezése Magyar részvétel Záró beszámoló
Állandó gyepterületek nyereségessége
Antibiotikum használat csökkentése a sertés ágazatban kész
Együttműködési megoldások génmegőrzésre kész
Fehérjenövények termesztése az Európai Unióban igen kész
Integrált növényvédelem a talaj eredetű betegségek kialakulásának megakadályozására a szántóföldi növénytermesztésben kész
Integrált növényvédelem káposztafélékben kész
Károsanyag-kibocsátás csökkentése a szarvasmarha ágazatban
Magas természeti értékű vidéket biztosító gazdálkodás nyereségesen kész
Nyereségesség optimalizálása az ökológiai célterületeken keresztül a szántóföldi növénytermesztésben
Precíziós gazdálkodási módok terjesztése igen kész
Rövid ellátási láncok fejlesztése a gazdaságok jövedelmezőségének javítására igen kész
Talaj tápanyagtartalmának növelése a Mediterrán régióban igen kész
Termelékenység és fenntartható teljesítmény viszonyszámai igen
Termelékenység javítása az ökológiai gazdálkodásban kész
Trágyázási hatékonyság a szántóföldi zöldségtermesztésben igen
Új belépők a gazdálkodásba: tanulságok az innovációk terjesztésére, a vállalkozási hajlandóság növelésére igen
Üzemszintű stratégiák a hatékony vízhasználatra igen
Vegyes gazdálkodási rendszerek fejlődési lehetőségei
Tápanyag újrahasznosítás indítás alatt
Fenntartható erdei biomassza használat indítás alatt

Ha bővebben is érdeklődnének a fentiek iránt, az alábbi linken érhetik el a Bizottság EIP-AGRI Service Point-jának honlapját a részletekkel: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/content/focus-groups

Fontos, hogy nemcsak az eddig indult fókuszcsoport eredményekről, hanem az éppen induló fókuszcsoport témákról is lehet olvasni. A csoportokba ugyanis bárki jelentkezhet és, ahogy a táblázatból is kitűnik, nem esélytelen, hogy akár Magyarországról is bekerülhessen valaki.

A munka ugyan díjazással nem jár, de nemzetközi szintű tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre ad lehetőséget. A Bizottság két személyes találkozót is finanszíroz a csoporttagoknak. Akár tehát az eredmények felhasználására, gyakorlati hasznosítására, akár a fókuszcsoportos munkákban történő aktív részvételre, ajánlom mindenki figyelmébe a fenti lehetőséget.

Papp Gergely
Agrárgazdasági szakértő

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *