Az ökológiai termesztésben előállított termékek iránti fogyasztói igény egyre inkább növekszik. Az Európai Unióban a gazdák egyre nagyobb arányban fordulnak az ökológiai termesztés felé, mégis vannak olyan bio termékek, amelyeket importálunk.

A nürnbergi Biofach kiállítás a világ legnagyobb ökológiai termékeket, eljárásokat felvonultató kiállítása, ahol az Európai Bizottság egy nagyon érdekes bejelentést tett, 2016. február 19-én.

Az Európai Unióba 130 országból importálunk termékeket. Ezek beazonosítására hozta létre az Európai Bizottság azt az adatbázist, amely az „ökológiai e-certification for import in the EU”, azaz E-tanúsító rendszer az EU-ba importált ökológiai előállítású termékekre, elnevezést kapta. Ez tulajdonképpen egy internet alapú, elektronikus adatbázis lesz, ahol azonnal lekérdezhetők a termékek. A rendszer elsődleges célja a magasabb szintű átláthatóság, a hatékonyabb ellenőrzés és az egyszerűbb adminisztráció.

Az új rendszer működésének pontos feltételeiről egyelőre nem ismerünk részleteket. Annyi biztos, hogy az eddigi szabályozásnak megfelelően az Európai Bizottság által meghatározott, a 834/2007-es, illetve a 889/2008-as számú rendeletei alapján lehet valaki ökológiai gazdálkodó.

Az Európai Bizottság honlapján tájékozódva sok hasznos információra tehetünk szert. Az egyik nagyon hasznos rész az infografikus ábrák, amelyek az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódóan ebben a témában is sok hasznos tartalmat jelenítenek meg érthetően a felhasználók számára.

Forrás: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/infographics/index_en.htm