Álláskeresés során többnyire a kényelmes, irodában ülős pozíciókat szokás előnyben részesíteni, amelyek esetében nem szükséges különösebb mozgást végezni, maximum az ujjainkat tornáztatjuk a számítógép billentyűzetén. Általában a megítélése is pozitívabb ezeknek a munkáknak, mint a fizikai munka esetében, viszont nem árt belegondolni, hogy a folyamatos üldögélésnek milyen hatása van az egészségünkre.

A szakemberek nem véletlenül hívják fel a figyelmet arra, hogy ülőmunka végzésekor ne felejtsünk el óránként felállni, és kicsit megmozgatni tagjainkat, tornáztatni szemünket, hogy nehogy az ülő életmód áldozataivá válva valami komolyabb megbetegedés alakuljon ki.

Ezzel szemben a fizikai munka végzésekor ezeket a veszélyeket kiküszöbölhetjük, és a munkavégzés nehézségeit megközelíthetjük az egészségünkre gyakorolt hatások szempontjából is.

A fizikai munkavégzés nagy előnye, hogy nem kellenek hozzá szakmai előismeretek, képzések, elég egy jó fizikum és szorgos kezek kombinációja, és már készen is állunk a fizikai munka betöltésére. Persze a megfelelő ruházat is nagyon fontos, szobahőmérsékleten a jól szellőző ruházat javasolt, míg szabadtéren az évszaknak és időjárásnak megfelelő réteges öltözet a legcélszerűbb, és ki kell még hangsúlyozni a megfelelő lábbeli kiválasztását is, hogy kényelmes és biztonságos legyen a teljes munkavégzés ideje alatt.

Megkülönböztetünk könnyű és nehéz fizikai munkát, értelemszerűen a két típussal kapcsolatban más veszélyekre érdemes felhívni a figyelmet. A nehéz fizikai munkát végző egyéneknek fokozottan kell figyelniük a helyes testtartásra és a megfelelő vitaminbevitelre az ízületi és izomsérülések, húzódások elkerülése miatt.