05 máj 2024

Blog Post

Agrár

A mezőgazdaság „marginális” szerepe 

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést.

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. A GDP termelésnek alig néhány százaléka köthető az agráriumhoz, ezért a gazdasági fejlődés, a növekedés szempontjából gyakorlatilag lényegtelen a szerepe. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést. És az elmúlt 5 év történései is mást mutatnak.

A mezőgazdaság szempontjából két rossz évünk volt, amikor a mezőgazdasági kibocsájtás visszaesett az előző évhez képest: 2009 és 2012. Ez volt az két év, amikor a gazdasági növekedés negatív volt Magyarországon. Szerencsére két jó éve is volt a mezőgazdaságnak 2011 és 2013. Pont ez a két év volt az, amikor értékelhető növekedést mutatott a teljes magyar nemzetgazdaság. A 2011. évi növekedést teljesen a saját érdemünknek tartjuk, a 2013-ason hajlandóak vagyunk részben osztozni más ágazatokkal. 🙂 Lehet vitatkozni, de az biztos, hogy semmilyen egyéb gazdasági mutató nem mutatott olyan szoros összefüggést a GDP alakulással, mint a mezőgazdasági hozzáadott érték termelés változása.

Természetesen a dolgokat a helyén kell kezelni, a mezőgazdaság GDP-hez történő hozzájárulása rosszabb években 3 százalék körül alakul, jobb években 4 százalék körül vagy felette. Az azonban egyértelműen látszik, hogy a mezőgazdaság egyébként kedvezőtlen gazdasági körülmények között is tud növekedést produkálni, és ezt nagyon meg kell becsülni, mert pont akkor segíthet, amikor az egyéb lehetőségek éppen a legszűkösebbek. Kétségtelenül a mezőgazdaság esetében a növekedés lehetőségei korlátozottak (bár a technológiai innováció itt is fantasztikus eredményeket ért el az elmúlt évtizedben), mert adott földterület áll csak rendelkezésre, amit alapvetően nem lehet bővíteni (sőt inkább szűkül). A természetterhelést sem lehet a végletekig fokozni, és igazából a megtermelt termékeknek felvevő piacot is kell találni. A jó hír viszont az, hogy gyakorlatilag egyetlen korlátozó tényezőben sem értük el a határainkat. A magyar mezőgazdaságban (ahogy ezt a tradíciója igazolja is) még bőven van növekedési lehetőség, ami például szerintem a 2014. évi gazdasági növekedéshez is hozzá fog járulni.

A mezőgazdaság pozitív hatását vidéki foglalkoztatásban, egyáltalán a helyben boldogulás elősegítésében még sok következő bejegyzésben fogjuk tárgyalni. De így kezdésnek csak annyit szeretnék kérni, hogy mindenki gondolja végig, a fenti tendenciák figyelembe vétele mellett, hogy valóban igaz-e az az iskolában tanított „félreértés”, hogy a mezőgazdaság csak a nemzetgazdaság marginális része, és igazából nincs is jelentős hatása a makrogazdasági folyamatokra.

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *